Hoppa till innehåll

Svenska instrument

nyckelharpa

När man tänker på svenska instrument är varken congas eller panflöjt det första som dyker upp i tankarna. Men det finns några olika instrument som man förknippar med Sverige. De instrument som används mest inom svensk folkmusik och som förknippas med Sverige är fiol, vevlira, härjedalspipa, klarinett, svensk säckpipa men framförallt nyckelharpa. På senare år har även saxofon, mandola och gitarr tillkommit i folkensemblen.

Nyckelharpan och dess ursprung

Det är inte helt lätt att fastställa var nyckelharpan först kom ifrån. Det finns nämligen olika versioner på detta. Vissa menar att det är en svensk uppfinningen medan andra menar att den kom till Sverige från Nordtyskland. Oavsett ursprunget kan vi alla enas om att nyckelharpan är ett av de få instrument som bara spelas och finns i Sverige idag. Det råder heller ingen tvekan om att nyckelharpa är kännetecknet för vad vi kallar svenska instrument.

Om du vill köpa nyckelharpa finns det en del saker du bör tänka på. För det första, var kan man köpa en nyckelharpa? Sedan är det en fördel om du vet hur man stämmer den, och sist men inte minst så måste du veta hur man spelar på en nyckelharpa.

Svenska instrument och folksånger

När man nämner svenska folksånger är det först och främst ballader i moll som folk kommer att tänka på, och visst finns det klassiker som ”Uti vår hage” och ”Ack Värmeland, du sköna” som verkligen satt sina spår i den svenska folksjälen. En annan populär sångform är ”kuling”, som är ett sorts utrop som tidigare användes för att kalla på boskap. Det är först och främst kvinnor som framför kuling och det vävs ofta in i olika folksång-arrangemang.

Svensk musik har även mycket med dans att göra, Folkdanser som är präglade av det särskilda nordiska stuket finns hos alla våra nordiska grannar. Polska är den absolut populäraste dansformen framför polka, mazurka, vals och schottis. Det är nog heller inte så ovanligt, att någon ställer sig upp och börjar sjunga eller dansa schottis när de inser att deras Keno resultat resulterade i vinst.

Historik om svensk folkmusik

Redan 1811 bildades ”Götiska förbundet”, en organisation som hade som mål att ta vara på och samla in det folkmaterial som fanns runtom i landet. Den första transkriptionen publicerades 1813, ett år före danskarna började göra samma sak. Första gången som svensk folkmusik framfördes på allvar inför en stor publik var på Skansen 1890. 1906 hölls den första tävlingen för spelmän och 1940 bildades det första spelmanslaget. Alla spelade de på svenska instrument.

Spelmanslag som snabbt blev ett fenomen, förknippas idag starkt med Dalarna. Formen spred sig över hela landet, framförallt på 50-talet. På senare tid har folkmusik-genren avtagit något till skillnad från när helgunderhållningen bestod av dans.