Hoppa till innehåll

Köpa nyckelharpa

Inför ditt köp

Vad kostar en nyckelharpa, hur stämmer man den och hur lär man sig spela? Det kan vara några av frågorna som dyker upp när du står inför beslutet att köpa nyckelharpa. Det finns flera vägar att gå, bland annat kan du leta på den vanliga begagnatmarknaden. Du kan ha tur och hitta ett fynd bland alla annonser, men om du inte vet vad du letar efter kan det vara svårt att göra ett bra köp. Då är en säkrare väg att kontakta en spelman eller vända sig direkt till en tillverkare.

Priset kan variera kraftigt och beror bland annat på vilket material instrumentet är tillverkat av, vem som är byggaren och vilken sorts nyckelharpa det är.

Satsa på kvalitet

Förberedelse är alltså viktigt när du ska köpa nyckelharpa för att du ska kunna göra en bra affär. Leta efter en säljare som även kan hjälpa dig efter ditt nyckelharpa köp om du skulle behöva hjälp med till exempel stämning.

En bra harpa kan kosta lite mer om det är ett fint hantverk av hög kvalitet. Positivt är dock att andrahandsvärdet på dessa är väldigt högt, vilket gör att risken att gå minus är liten. Därför lönar det sig att köpa av en duktig byggare.

köpa nyckelharpa
köpa nyckelharpa

Köpa nyckelharpa och lära sig att spela

När du letar efter någon att köpa nyckelharpa av kan det vara en bra idé att höra om de även kan hjälpa dig med den service som senare kan behövas på instrumentet. Det måste inte vara en nytillverkad, nyckelharpa köpa begagnad kan fungera på samma sätt. Service behövs på alla instrument.

Det bästa är dock att du köper av en nyckelharpsbyggare som har kunskap och erfarenhet, om du själv är nybörjare. Får ni bra kontakt kan du kanske få hjälp med att komma igång och lära dig att spela på ditt nya instrument. Prova-på-kurser arrangeras annars årligen på gille- och nyckelharpsstämman.

Behåll värdet på ditt instrument

Men vad kostar en nyckelharpa egentligen? Det finns inget rakt svar på det eftersom priset kan variera från 5000 kronor upp till 50000 kronor. Som tidigare nämndes är andrahandsvärdet högt och du får ofta tillbaka alla dina pengar om du senare skulle vilja sälja ditt instrument, förutsatt att det är ordentligt omhändertaget. Se till att serva och byta strängar regelbundet för bibehållen kvalitet.

Att köpa nyckelharpa är alltså inte helt enkelt. Det genomgående rådet här som du bör hålla i minnet är att ta hjälp av någon som kan. Oavsett om du ska köpa, reparera, eller lära dig spela. De som har ett gediget intresse inom ett område brukar ofta vilja dela med sig av sin kunskap, ta tillvara på det.