Hoppa till innehåll

Nyckelharpsbyggare

Entusiasterna som för nyckelharpskonsten vidare

Om du är på jakt efter ett eget exemplar av instrumentet och har svårt att hitta en bra nyckelharpa till salu är ett gott råd att leta upp en nyckelharpsbyggare. Det finns en liten skara entusiastiska byggare som fortfarande är aktiva, varav några av dem har hängt med sedan 70-talet. Nyckelharpstämman har varje år en utställning där eldsjälarna kan få sina verk bedömda, därför är det en bra idé är att åka dit och börja höra sig för där. Då får du också reda på vad det är för kvalitet på instrumenten de tillverkar.

Är du intresserad av att försöka bygga din egen nyckelharpa bör du gå tillväga på samma sätt, kontakta en aktiv byggare för att be om tips och råd.

Om du vill tillverka ditt eget exemplar

Av en nyckelharpsbyggare kan du köpa en färdig nyckelharpa byggsats om du vill prova på att skruva ihop ditt eget instrument. Det kan vara en bra start att börja med för dig som är intresserad av skapandet.

Är du intresserad av att gå en kurs där du lär dig att tillverka ditt eget instrument är det främst hos de befintliga byggarentusiasterna man gör det. En del av dem håller ett par kurser då och då. Ta kontakt och håll ögon och öron öppna.

nyckelharpsbyggare
nyckelharpsbyggare

Bli professionell nyckelharpsbyggare

Det finns en distanskurs på två år för dig som vill satsa på att lära dig sysslan från grunden. På Eric Sahlström Institutet kan du gå en utbildning för att bli nyckelharpsbyggare. Du får börja med att göra två enklare instrument och avslutar med ett nyckelharpa instrument.

För att kunna börja sälja dina verk bör du först få dem bedömda på den tidigare nämnda årliga stämman. Förutsatt att de får ett gott omdöme kan det sedan bli du som blir kontaktad av de som vill köpa nyckelharpa. Om inte annat bidrar du till att bevara ett stycke fin historia.

Unikt inom folkmusiken

När du letar efter en nyckelharpa till salu kanske du även kommer över andra folkmusikinstrument. Exempel på populära instrument inom folkmusiken är fiol, vevlira och säckpipa. Den här specifika harpan är dock det enda av dessa speldon som knappt förekommer alls utanför Sveriges gränser. Riktigt långt bak i tiden använde man även kohorn, näverlur och en alldeles speciell sångteknik som kallas kulning.

Nyckelharpsbyggare har ibland även kunskapen att framställa andra instrument, men vanligtvis rör det sig främst om olika sorters harpor. Spelmän inom folkmusiken köper ofta sina instrument direkt från tillverkaren utan mellanhänder. Därför har de kunskap om vilka som är verksamma och vilken kvalitet deras instrument håller, samt andra viktiga skillnader mellan de olika hantverken.