Hoppa till innehåll

Stämma nyckelharpa – en praktisk guide

  • av
  • Musik
Random music notes with pencil. Music concept.

Nyckelharpan är ett väldigt speciellt instrument som förtjänar mer uppmärksamhet. Men har du någonsin undrat hur du ska gå tillväga för att stämma nyckelharpa? Det är ju ett gammalt stråkinstrument som många inte är så bekanta med. Därför kan det också vara svårt att veta hur du ska stämma det. Det kan också krävas lite träning innan du får kläm på det.

Så stämmer du melodisträngarna

Om du ska köpa nyckelharpa kanske du först vill ha koll på hur du stämmer instrumentet. Du kan börja med melodisträngarna. På en modern nyckelharpa finns det fyra stycken. Den ljusaste stäms i A, den näst ljusaste i C och den näst mörkaste i G. Sist men inte minst stäms den mörkaste i C. Då har du kommit en bra bit på vägen för att stämma nyckelharpa och kunna börja spela så det låter bra.

Nyckelharpan är ett väldigt speciellt stråkinstrument som förtjänar mycket respekt. Den är framförallt ett typiskt instrument för den som lyssnar på svensk folkmusik. Det är något som du bör tänka på när du ska stämma ditt instrument. Var försiktig och stäm den i lugn och ro så den inte går sönder.

Stämma nyckelharpa med resonanssträngar

Nyckelharpan består inte enbart av melodisträngar utan har även något som kallas för resonanssträngar. Dessa behöver du också stränga innan du kan börja spela. Det finns väldigt många olika sätt att göra detta på men en metod är att köpa 12 vanliga gitarrsträngar. 6 ska vara lindade och 6 ska vara olindade. Sedan är det bara att montera dem på din nyckelharpa. Den tjockaste ska sitta längst upp. Sedan stämmer du dem i skalans toner.

Det tar tid att lära sig att stämma en nyckelharpa precis som med allt annat. Man kan likna det vid ett spel som Spindelharpan. Första gången vet du inte alls hur du ska gå tillväga utan måste lära dig reglerna och strategierna. På samma sätt måste du få en känsla för din nyckelharpa och hur du stämmer den.

Öva på att stämma nyckelharpa

När du väl vet hur du ska stämma nyckelharpa är det bara att öva och hitta din grej. Alla instrument är personliga och det gäller att bli ett med sin nyckelharpa. Att den är stämd på ett korrekt sätt är en förutsättning för att du ska kunna spela på den. Särskilt om du har som mål att bli riktigt duktig.

Om du vill ha ännu mer tips på hur du ska gå tillväga kan du alltid kolla på videor när andra stämmer sin harpa. Då hör du också hur det ska låta.