Nyckelharpa musik

  • av
  • Musik
nyckelharpa musik

Nyckelharpa musik är en vacker och lättlyssnad typ av musik som passar sig väl att ha på i bakgrunden, till exempel om du behöver koncentrera dig på något. Det är extra positivt att det sällan förekommer någon lyrik i samband med den här sortens melodier och det blir därför inget som påverkar det du till exempel läser.

Det här gör att det passar extra väl att lyssna på nyckelharpa i samband med till exempel spel, som ofta kräver ett visst mått av koncentrationsförmåga och hållbart fokus. Det finns mycket forskning som påvisar musikens positiva inverkar på hjärnan.


Lyssna medan du spelar

Att själv spela nyckelharpa har även det en positiv påverkan på din hjärnkapacitet, men det räcker med att lyssna för att få ta del av några positiva effekter. Det håller ditt humör uppe och hjälper dig att känna harmoni även om du är stressad.

Dessa positiva effekter kommer väl till pass förslagsvis under en spelkväll med familjen när alla ska ha trevligt. Men även om du föredrar att spela själv till exempel ett online spel som kan vara stressigt att klara av.


Nyckelharpa musik kan förbättra din prestation

Musiken har många positiva egenskaper som hjälper dig när du behöver hålla dig fokuserad på något under en längre tid. Några exempel:

  • Påverkar din minnesförmåga positivt
  • Hjälper dig att hålla motivationen uppe
  • Minskar risken för koncentrationsrubbningar 


Förekommer i olika genrer

Nyckelharpa musik är en speciell och vacker musik som är utmärkande för just den svenska kulturen. Kan man tänka på något annat än en vacker midsommaräng och skinande sol när man hör dess toner? En solklar humörhöjare.

Om du inte är ett stort fan av den klassiska folkmusiken finns det även modernare alternativ som har inslag av instrumentet i sin musik. Det finns en särskild genre av popmusik som har inslag av visor och traditionella folkmusikinstrument i sina låtar. Det är helt klart värt en lyssning eller två.