Hoppa till innehåll

Köpa säckpipa på nätet, är det säkert?

En skotte med säckpipa

Om du är intresserad av den unika skotska säckpipemusiken och vill köpa säckpipa Är det enklast at köpa denna online, och då inställer sig frågan, är det säkert att betala över nätet? Svaret på den frågan är att det är lika säkert som all annan näthandel, även om instrumentet kommer från annat land. Det svåra och något osäkra är vilken modell du skall välja.

Vilken modell skall jag välja?

När du har kommit så långt att du har bestämt dig för att köpa säckpipa gäller det att bestämma sig för modell och tillverkningsland. Skottland ligger nära till hands med sin gedigna traditionella säckpipemusik som ursprungligen ledde infanteriet till anfall för att skrämma fienden. Idag är den närmast signifikativ för just skotsk musiktradition. Men du kan även finna den i Sverige, även om den är ganska sällsynt här. I den svenska folkmusiken används t ex än idag en svensk säckpipa.

Ett traditionellt musikinstrument i Sverige är också nyckelharpa, ett stränginstrument som passar perfekt i kombination med säckpipan. Till skillnad från säckpipan frambringar nyckelharpan ljud genom en stråke och skapar det klassiska nyckelharpsljudet. När du har köpt din säckpipa och lärt dig spela på den finns därför möjligheter att utöka ditt sociala nätverk med andra musiker.

Köpa säckpipa – vad mer finns det att tänka på?

Det finns dussintals typer av säckpipor runt om i världen. Förutom Skottland huvudsakligen med ursprung Europa samt Mellanöstern och de forna brittiska kolonierna såsom Australien och Nya Zealand. Mångfalden av olika typer skall inte negligeras. Du kommer att behöva ta råd av musiker med erfarenhet av säckpipor. En möjlighet inför köp är att t ex ta kontakt med medlemmar i Säckpipsorkestern som är Sveriges mest bokade pipe band. De kan ge dig aktuell information om allt som gäller säckpipa som är rätt för just dig.

Säckpipan är i allmänhet inte oöverkomligt dyr i förhållande till en del andra instrument. Det finns också en del begagnade säckpipor som bjuds ut ibland på olika sajter och det kan vara en möjlighet att komma över en säckpipa riktigt billigt. Skulle du inte ha råd kan du ju alltid ta chansen och spela på PayPal casino, även om det kan bli dyrare än ett regelrätt köp.

Lite mer om säckpipor

När du skall köpa säckpipa kan det vara bra att få lite insyn historien bakom. Ursprungligen tillverkade man säckpipor av in- och utåtvänt skinn från får. Sedan satte man in piporna i öppningarna från nacke och ben. Tanken bakom användandet av säckpipor var, som nämnts, ursprungligen att skrämma fienden på de skotska slagfälten. Men säckpipor har även förbjudits i Skottland åren 1560 samt 1746 då kopplingen till krigföring inte accepterades.

Den låt som är mest spelad med säckpipa är ”Scotland the Brave” som blivit Skottlands inofficiella nationalsång. I övrigt används säckpipor främst i folkmusik och på senare år t o m i rock.

Etiketter: