"Vilde är från början ett gatumusikband som snodde åt sig ett skivkontrakt på Väster­lång­­gatan i Gamla Stan i Stockholm,
strax efter fyra veckor på folkmusikalisk resande fot i Europa.

Improvisationen och den den sjövilda oförutsägbarheten, tillsammans med den lätt unika sättningen klarinett, barytongitarr och nyckelharpa har blivit den röda tråden.

Låtarna som spelas är allt möjligt; uppländsk trad, egenskrivna arga eller mysiga polskor, jazzschottisar, dixieland-reel och hårdrocksvals, för att nämna några. Alltid med hälen i svensk folkmusik, och tårna spretandes ut i andra genrer och länder.

Trollstigen kom den första plattan att heta, och blev belönad med citat som "Vilde släpper in världen i sin svenska folkmusik. De påminner om de där gatumusikanterna som man snubblade över någonstans i Europa. Gatumusikanterna som man aldrig glömde.”, ”Det här är folkmusik av idag, som dessutom svänger fint runt alla hörnen samtidigt.”, "Med kombinationen klarinett, nyckelharpa och gitarrer har de ett eget sound och man hör i deras spel influenserna av traditionellt låtspel, jazz och rock.”, mm.

Inga ben förblir stilla och inga mungipor kvar i horisontalläge under en Vilde-konsert!"


Nisse Blomster, Erik Larsson och Rikard Engblom